Invicta

Dla osób zainteresowanych uprawą na większą skalę, jest to dobra odmiana do zbioru maszynowego, ale równie dobrze sprawdzi się w przydomowym ogródku. O jej przewadze świadczy fakt, że jest odporna na amerykańskiego mączniaka oraz dobrze znosi przymrozki. Wydaje owoce średniej wielkości o jajowatym kształcie i jasnozielonej, żółtawej barwie. Łatwość maszynowego zbioru zawdzięcza długim szypułkom, na których osadzone są owoce.

Hinnonmaki Rot

Bardziej popularna od siostrzanej odmiany Hinnonmaki Gelb. Głównie z uwagi na fakt, że daje większe zbiory. Choć owoce osiągają średnią wielkość, ich czerwona barwa czyni je apetycznymi i atrakcyjnymi. Kształt kulisty lub lekko owalny. Agrest tej odmiany dojrzewa jeszcze w pierwszej połowie lipca, co czyni go odmianą wczesną. Owoce mają słodki, lekko kwaskowaty smak, które po osiągnięciu dojrzałości nie opadają.

Malina

Obecnie maliny owocujące późnym latem i jesienią dominują na polskich plantacjach.  Oprócz odmiany ‘Polana’ i ‘Polka’, na rynku dostępnych jest kilka odmian, które mogą znaleźć zastosowanie w uprawie produkcyjnej (‘Polesie’) lub amatorskiej (‘Pokusa’, ‘Poranna Rosa’). 
‘Polana’ to pierwsza polska odmiana maliny owocująca na tegorocznych pędach. Dojrzewanie owoców rozpoczyna się w drugiej połowie sierpnia i trwa do pierwszych przymrozków. Krzewy o średniej sile wzrostu, dorastają do 1,5 m. Owoce są duże lub średnie, żywoczerwone z połyskiem. Odmiana jest plenna. ‘Poranna Rosa’ to odmiana późna. Dojrzewanie owoców rozpoczyna się na początku września. Odmiana deserowa, polecana do uprawy amatorskiej. Ze względu na wyjątkowy żółty kolor owoców jest chętnie uprawiana jako uzupełnienie odmian o czerwonych owocach. 

Porzeczka czerwona

Porzeczka czerwona jest krzewem doskonale nadającym się do uprawy amatorskiej w ogrodach przydomowych i na działkach. Jej owoce, zbierane w pełni lata, są doskonałym surowcem na przetwory domowej roboty – galaretki, dżemy, wina i soki.
Nadaje się do uprawy na terenie całego kraju. Krzew dorasta do ok 1,0-1,5 m wysokości, w zależności od tego w jaki sposób będzie cięty. Porzeczka czerwona, prawidłowo prowadzona owocuje obficie, jeden krzew może wydać 4-5 kg. owoców.

Porzeczka biała

Porzeczka biała jest stosunkowo mało popularna, tymczasem dość dobrze nadaje się do warunków uprawy amatorskiej. Jej wymagania uprawowe są identyczne jak u porzeczki czerwonej, a owoce są bogatym źródłem witaminy C i wielu innych składników odżywczych.  Krzewy należy sadzić w miejscach słonecznych, mogą być to równiny lub lekkie stoki. Jeżeli będą mieć za mało słońca (np. rosnąc w cieniu drzew) owocowanie będzie znacznie słabsze, a owoce drobniejsze.

Porzeczka czarna

Czarne porzeczki posiadają szczególne właściwości zdrowotne. 100 g czarnych porzeczek pokrywa bowiem prawie 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. W tradycyjnej medynie ludowej owoce stosowane są przy infekcjach górnych dróg oddechowych, jak również artretyzmie czy reumatyzmie. Można je także stosować pomocniczo przy wypadaniu włosów, a nawet jako okłady na ślady po ukąszeniach komarów czy meszek. Sprawdź, w jakich jeszcze dolegliwościach pomagają czarne porzeczki.
Czarne porzeczki (Ribes nigrum) mają wiele właściwości zdrowotnych. W tradycyjnej medycynie ludowej owoce stosowane są przy anginie i innych infekcjach górnych dróg oddechowych, artretyzmie czy reumatyzmie. Z kolei sok z czarnych porzeczek wspomaga leczenie migreny, problemów żołądkowo-jelitowych czy ogólnego wyczerpania organizmu. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie czarnych porzeczek pomocniczo przy niedokrwistości, przyzębicy, skazie krwotocznej, zaćmie, złej krzepliwość krwi, wypadaniu włosów i zębów, a nawet zapaleniu gruczołu krokowego. Z kolei po napary z liści czarnej porzeczki można sięgnąć w celu przyspieszenia procesu wydalania toksyn z organizmu i regulacji pracy nerek.